Undersökningar och utredningar
Skoglig bioekonomi har olika betydelse och innehåll i olika landskap
Tapio Oy
I rapporten ”Metsäbiotalouden arvoketjut” har man för första gången från regionalräkenskaperna landskapsvis sammanställt nyckeltal för den skogliga bioekonomin till ett informationspaket. Rapporten visar tydligt vilken betydelse den skogliga bioekonomin har i varje landskap i förhållande till produktion, värdeökning, investeringar och sysselsättning. Det färskaste materialet från Statistikcentralens regionräkenskaper för åren 2011–2013 har använts.
I rapporten framställs den skogliga bioekonomins relativa betydelse för de olika verksamhetsformerna – skogsvård, virkesdrivning och bär, svamp och lavar och annat som kan insamlas, skogsbrukets tjänster, träprodukter och cellulosa och papper – för varje landskap. Finland kan indelas i landskap där det idkas skogsbruk, landskap med cellulosa- och pappersindustri och landskap med träproduktindustri. Nyland toppar ofta statistiken vilket framför allt beror på att forskning, förvaltning och huvudkontoren är koncentrerade till det här området.
Rapporten kan laddas ner från Tapio websidan.
De landskapsvisa presentationerna kan laddas ner från Skogsstiftelsens materialbank
Publicerad 7.12.2016
Metsänomistaja 2020 -forskning
Projektet ”Suomalainen metsänomistaja 2020”, som Skogsstiftelsen är med och finansierar till en betydande del, kartlägger mycket omfattande vilken framtid skogsnäringen har framför allt ur skogsägarstrukturens och skogsbrukets synvinkel. Projektet inleddes redan 2018 och forskningen har beviljats tilläggspengar.
Olika dataregister samt en postenkät, på basis av vilken man försöker förutsäga bl.a. förändringar i skogsägarkårens värderingar och beteende, utgör bas för forskningen. Skogarnas ställning bedöms i förhållande till de ändringar som sker i hela samhället. Enkäten upplevdes som viktig då det kom in 6 550 svar, vilket överträffade förväntningarna. Projektets uttömmande kommunikation redan i det skede som material insamlades hör till projektet och förhoppningen är att hela skogssektorn, media och beslutsfattarna har nytta av forskningsresultaten.
Seminariet, då resultaten publiceras, är inplanerat till hösten 2020. På webbadressen https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusryhmat/metsanomistaja-2020 kan man följa med hur forskningsprojektet framskrider.
Forskningen om dikade torvmarker
Ojitettujen soiden kestävä käyttö (sv. Hållbar användning av dikade torvmarker) hade som mål att ge en heltäckande översikt av klimat-, vatten- och mångfaldseffekterna vid dikning och därmed bana väg för en debatt om hållbar användning av torvmarker i skogsbruket.
Avdelningen för skogsvetenskaper vid Helsingfors universitet och universitetsforskaren Paavo Ojanen tillsammans med en stor grupp torvmarksforskare hade huvudansvaret för projektet. ”Tack var finansiering från Skogsstiftelsen kunde vi samla omfattande forskningsdata för en syntes”, säger Ojanen med tacksamhet.
Baserat på översikten kan skogsbruksmässig användning av dikade torvmarker och ekologisk hållbarhet ofta idkas samtidigt. Det finns ingen mall som passar för alla torvmarkstyper i Finland och det behövs mer forskning och gemensamt utvecklade metoder för behandling av torvmarker. ” Världen är sällan svartvit och det finns många typer av dikade torvmarker. En praktisk metod kunde vara en klassificering av torvmarkerna utgående från på vilka typer av torvmarker ett intensivt skogsbruk är lönsamt, på vilka typer lättare skogsvårdsmetoder skulle fungera, vilka torvmarker det lönar sig att lämna utanför skogsbruk och vilka torvmarker som borde återställas till naturtillstånd”, säger Ojanen.
Mer info HÄR.
(Bild: Jani Antila)
Markbaserad laserskanning för skattning av kvalitetskaraktäristika i trädbestånd
I doktorand Jiri Pyöräläs forskarutbildning för doktorsexamen (Helsingfors universitet) undersöks hur man speciellt ur sågindustrins synvinkel kan använda markbaserad laserskanning för skattning av kvalitetskaraktäristika i trädbestånd. TLS (terrestrial laser scanning) är en teknik med vilken man av skogen kan ta fram ett detaljerat 3D-punktmoln och från det kan man skatta enskilda träd, såsom stam och kvistar.
I den första forskningspublikationen jämfördes skillnaderna mellan karaktäristika som beskriver kvistigheten och som skattats från röntgenbilder av stockar och från TLS-punktmoln. Enligt forskningen orsakas den största skillnaden mellan data från de olika metoderna av kvistar som träden fällt på nedre delen av stammen och av felkällor som har anknytning till skattning av kvistarnas diameter. Detta gäller båda teknologierna. I följande forskningspublikationer undersöks mera noggrant olika metoder att tillämpa TLS-teknik för att estimera kvalitetskaraktäristika och dessutom utvecklas en algoritm som känner igen och beskriver stammar och kvistar automatiskt från ett TLS-punktmoln.
Forskarutbildingen är nu färdig och den kan läsas här.
Den här forskarutbildningen för doktorsexamen är en del av forskningen vid spetsforskningsenheten för laserforskning vid Finlands Akademi. Målet är att ta fram nya kunskaper om teknik, databehandling och tillämpningar för laserskanning.
Uppdaterad 16.9.2020
Publicerad 5.5.2017
Skogsbruk som grundar sig på bevis
Metsäteho Oy, Helsingfors universitet och Jyväskylä universitet
Många olika synvinklar påverkar beslut gällande användning och skötsel av skogarna. Om man motiverar olika åsikter genom att främst använda sådana forskningsresultat som stöder de egna åsikterna, blir den övergripande bilden, det som man vet om saken, otillräckligt. Det uppstår en situation där beslutsfattandet inte grundar sig bevis utan på åsikter och vedertagen praxis utan exakta uppgifter om vilken följd vedertagen praxis har.
Målet med projektet ”Näyttöön perustuva metsätalous” är att skapa ett underlag för beslutsfattande som baserar sig på bevis. Inom ramen för projektet samlar man in vetenskaplig fakta som ska vara tillgänglig för de som idkar finskt skogsbruk och andra som är intresserade av användningen av skogarna. På det här sättet försöker man förstärka beslutsfattande som baserar sig på vetenskaplig fakta i frågor som berör skogsbrukets hållbarhet och ta fram information om vilken effekt och påverkan tillvägagångssätten har. Syntesen av vetenskaplig fakta tas fram med hjälp av systematiska litteraturkartor och litteraturöversikter.
Projektet genomförs av Metsäteho Oy, Helsingfors universitet och Jyväskylä universitet tillsammans.
Ny utredning om skogsbrukets ekonomiska resultat med olika skötselmetoder
PTT och Forst Föreningen
Den nya skogslagen medförde att skogsägarna fick flera alternativ i fråga om skötseln av sina skogar. Av den anledningen fortbildar sig även skogsfackmännen för att behärska de nya skötselmetoderna.
Pellervo ekonomisk forskningsinstitut PTT och Finska Forstföreningen har med finansiering från Finlands Skogsstiftelse utrett hur man kan jämföra den ekonomiska lönsamheten av skogsbruk i likåldriga skogar och skogar med kalhyggesfritt skogsbruk utgående från tidigare forskning och varför forskningsresultaten har varit motstridiga. Förenklat är orsaken att utgångsläget för forskningen varierat stort och även objekten. Utredningen visar att skogsskötselmetodernas lönsamhet varierar från fall till fall och att det är omöjligt att fastställa någon skogsskötselmetod som generellt skulle vara den mest lönsamma. Resultatet beror på skogsägarens förväntningar och skogens egenskaper.
Utgående från utredningen gjordes också en Powerpoint-presentation. I den finns samlat frågor som berör bedömning av skogsskötselmetodernas lönsamhet. Du kan ladda ner presentationen för ditt eget bruk via länken nedan.
Läs mera:
Forest.fi har en artikel om ämnet (på finska och engelska)
Vilken inverkan har begränsningar i användningen av skogarna på skogsnäring
Metla, Helsinki universitet och European Forest Institute
I pilot-forskningen ”Metsien käyttörajoitusten vaikutukset puun hankintamahdollisuuksiin – puunjalostajan näkökulma” klarlades sågverkens förmåga att anpassa sig till förändringar i virkesanskaffningsförutsättningarna. Man undersökte (2008-2010) konsekvenserna av olika restriktioner i fråga om markanvändning som t.ex. skyddsområden och planeområden. Projektet leddes av professor Tuula Packalen (född Nuutinen). I projektet medverkar Skogsforskningsinstitutet, Helsingfors universitet och EFI (Europeiska skogsinstitutet).
Packalen och forskningsgruppet fortsatt av ämnet "Metsien käyttörajoitusten, erityisesti yleiskaavojen, vaikutukset metsätalouteen ja metsäteollisuuden puunhankintaan" -forskning (2012), som gjordes på området av Södra-Finland.
Projektet har lett till ett annat omfattande projektet ”Metsäalaa tukeva kaavoitus” som ingår i den Nationella skogsstrategin 2025.
Läs mera (på finska):
Metsätaloutta yleiskaavoituksen ehdoilla? Metla's artikkel om projektet.
Forskning om stormskador – en karta över områden med risk för stormskador för hela Finland
Luke
I ett forskningsprojekt vid Naturresursinstitutet Luke tar man fram en kartprodukt som uppdateras och som visar risken för stormskador i skogarna i Finland. I forskningsprojektet ingår också att ta fram en ungefärlig karta med områden med risk för vindskador för hela Finland. Kartan finns här.
I projektet sammanlänkas olika datakällor, bland annat Naturresursinstitutets kartor över skogstillgångar, en detaljerad höjdmodell, material om jordmånen och vindar samt modeller över tjälen. Med hjälp av beräkningsmodeller vet man i framtiden vilka skogsobjekt som löper stor risk att drabbas av vindskador. De här uppgifterna har man nytta av när man planerar virkesaffärer och avverkningssätt.
Våra skogar drabbas av vindskador främst under den period när marken är ofrusen och träden kan blåsa omkull så att rötterna följer med och det bildas rotvältor. Blöta vintrar med lite snö ökar risken för vindskador.
Forskningsprojekt om byggande som baserar sig på industriellt framställda träelement
Finnish Wood Research
Inom projektet, som leddes av Finnish Wood Research, skapades ett enhetligt och öppet byggsystem för byggande med träelement. Målet är att utveckla företagsspecifika, kommersiella tillämpningar och affärsmodeller för träbyggande. På längre sikt är målet dessutom att i Finland skapa en betydande och internationellt sett konkurrenskraftig träbyggnadsindustri. Avsaknaden av ett enhetligt öppet system har bromsat genombrottet för industriellt byggande av höghus av trä. RunkoPES som har varit en del av projektet är redan tillgängligt för intresserade på Puuinfos webbsidor.
Läs mera:
Planeringsdirektiv finns på Puuinfos webbsidor (på finska)
Artikel på Woodarchitecture.fi (på finska)
Unga och konsumtionen av träbaserade produkter
PTT
Skogsstiftelsen finansierade 2012 en pilotforskning om Unga och konsumtionen av träbaserade produkter som gjordes av Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT. Målet var att klarlägga de ungas konsumtionsvanor, attityder och önskemål i fråga om träbaserade produkter (utvalda papperskvaliteter, kartong och träprodukter). Det andra syftet var att rätta till de värsta missuppfattningarna om träbaserade produkter som de unga hade. Resultaten publicerades hösten 2012.
Läs mera (på finska):
Bioenergi från skogen skapar möjligheter i Europa – verktyg för skogspolitiken
European Forest Institute
Bioenergi från skogen är ett av de äldsta och hållbaraste sätten att utnyttja skogarna för människans bästa. Ännu i dag är 50 % av virkesansvändningen globalt sett och omkring 20 % av virkesanvändningen i Europa förknippad med användningen av virke som bränsle. Siffrorna berättar inte hela sanningen om hur omfattande användningen av bioenergi från skogen är. I statistiken saknas till exempel biprodukter från industrin och avfallsåtervinning, vilket innebär att de verkliga procentenheterna är högre. Dessutom förbises det ofta att bioenergi från skogen inte är ett entydigt begrepp utan det innefattar många olika saker.
Rapporten Forest Bioenergy for Europe från EFI innehåller färska forskningsrön under temat bioenergi från skogen. Finlands Skogsstiftelse har finansierat rapporten och det finns en pdf-presentation på engelska som är färdig att användas.
Läs mera:
Skogens ekonomiska och sociala betydelse – informationsmaterial
PTT
Skogsstiftelsen finansierade en utredning av Pellervo Ekonomiska Forskningsinstitut PTT som hade som mål att landskapsvis kartlägga skogssektorns ekonomiska betydelse och dess sysselsättande effekter i Finland och för finländarna.
Utredningen blev klar 2011 och på basis av den gjordes en stordiaserie och en broschyr, som finns på finska, svenska och engelska.
Läs mera:
Stordiaserien och broschyr
Förändringar i de privatägda skogarnas ägarstruktur
PTT
Skogsstiftelsen finansierade en forskning av Pellervo Ekonomiska Forskningsinstitut PTT om förändringar i de privatägda skogarnas ägarstruktur ”Yksityismetsänomistajakunta muutoksessa: tulevaisuuden metsänomistaja 2030”. I forskningen kartlade man nya och framtida skogsägarens inställning till och kunskap om skogsägandet, skogsbruk och virkeshandel,
Läs mera (på finska):
Finländarnas attityder till skogen
Finska Forstföreningen
Taloustutkimus utför på beställning av Finska Forstföreningen med 2–3 års mellanrum en undersökning om attityderna till skogen (Metsä ja puu). Den mäter finländarnas kunskap om skogsbranschen och deras attityder till skogsbruket och skogsindustrin.
Eftersom undersökningen görs regelbundet ger den en klar bild av förändringar i attityder och kunskapsnivån. Undersökningen gjordes första gången 1993.
Läs mera:
De färskaste resultaten finns på Finska Fortsföreningens webbsidor (på finska)
Landskapsfågeln Tjädern trivs i unga skogar
Keski-Suomen Metsoparlamentti
Inom Keski-Suomen Metsoparlamentti har man sedan 2001 genom att samarbeta, insamla och sprida information försökt förbättra levnadsmöjligheterna för tjädern. Ett betydelsefullt resultat av projektet är att man kommit fram till att tjädern trivs även i unga skogar, när första gallringen har gjorts vid rätt tidpunkt.
I fortsättningen ska projektet noggrannare utreda hur de unga skogarna bör behandlas för att tjädern ska trivas ännu bättre. Dessutom ska skogsägarna och skogsbranschens aktörer få information om hur viktig gallringarna är för att tjädern ska trivas.
Från jul till slutet av december 2005 styrde Skogsstiftelsen de säljfrämjande avgifter som insamlades i mellersta Finland till det här projektet.
Puuproffa samlar kunskaper om trä och fungerar som diskussionsforum i träfrågor
Pro Puu ry
PuuProffa (länk) är föreningen Pro Puu:s webbsidor, som samlar och sprider information om träbranschen till de som är i behov av informationen. PuuProffa koncentrerar sig på att informera om trä speciellt ur snickeribranschens och träarkitekturens synvinkel. Bra – och även sämre – användning av trä vid byggande, i inredning samt vid tillverkning av möbler och föremål behandlas.
En grupp experter, Puupaneeli, samlas med jämna mellanrum för att behandla frågor som kommit upp. De sammanfattningar som panelen gör publiceras på webbsidorna. Bakom PuuProffa finns föreningen ProPuu. PuuProffa betjänar både yrkesfolk inom träbranschen och konsumenter som är intresserade av saken genom att ge råd och informera om olika frågor som har anknytning till trä.
Läs mera:
Puuproffa
Pro Puu ry