Finlands Skogsstiftelse delar för första gången ut över två miljoner euro – se listan över beviljade bidrag
12.11.2024
Styrelsen för Finlands Skogsstiftelse beviljade bidrag till ett värde av 1,5 miljoner euro vid sitt möte i oktober för projekt som stöder utvecklingen av skogsbruket. Med dessa beslut överstiger de utdelade bidragen för året två miljoner euro. Höstens bidrag gick bland annat till projekt för att skapa biodiversitetsindikatorer och till forskning om klimatresiliens för skogar samt till nationella utbildningsprojekt för skolelever. Även projekt för beslutsfattarkommunikation i Finland och Bryssel fick stöd.
Finlands Skogsstiftelses styrelse beviljade bidrag till 15 projekt på den andra ansökningsomgången i oktober, till ett totalt värde av 1,5 miljoner euro. Stiftelsen delar ut större bidrag två gånger om året samt under hela året så kallade små bidrag, på under 5 000 euro, exempelvis för att finansiera transport för skolutflykter i skogen. Den totala summan av bidrag beviljade under året överstiger för första gången två miljoner euro i stiftelsens historia.
Övervakning av biodiversiteten i skogsnaturen som en del av den nationella skogsinventeringen
Det största bidraget i höstens ansökningsomgång, 300 000 euro, gick till Naturresursinstitutets forskningsprojekt som syftar till att utveckla metoder för att övervaka skogsnaturens biodiversitet.
”Att utveckla övervakningen av biodiversiteten i skogsnaturen är en livsnödvändighet för skogsbranschen, och detta projekt svarar mot såväl myndigheternas informationsbehov som behoven hos aktörer inom skogssektorn för ansvarig rapportering och uppföljning,” kommenterar Finlands Skogsstiftelses styrelseordförande Juha Jumppanen.
”Vi vill även fastställa optimala klimatresiliensnivåer för finska skogar genom Naturresursinstitutets forskningsprojekt Framtidens skogar 2100,” tillägger Jumppanen.
Största delen av höstens bidrag till projekt för barn och unga
Av de bidrag som beviljades i slutet av oktober gick 42 % till utbildningsprojekt för barn och unga, 35 % till forskningsprojekt och 17 % till projekt för beslutsfattarkommunikation.
”Projekt för barn och unga hör till kärnan av Skogsstiftelsens bidragsverksamhet. Skogsstiftelsen vill erbjuda så många skolelever som möjligt chansen att få uppleva och inspireras av skogen och dess användning,” säger stiftelsens verkställande direktör Martta Fredrikson.
Stiftelsen har bland annat beviljat bidrag till det nationella arbetslivsorienteringsprojektet Metsä TET i TET.fi-portalen, till 4H-skogsdagar för skolelever samt till Finlands Skogsförenings samarbeten med skolor, exempelvis skogstävlingen Skogsnöten för högstadieelever.
De projekt som Skogsstiftelsen finansierar främjar hela skogsbranschen på nationell nivå.
”Våra strategiska val har resulterat i ännu högre kvalitet på ansökningarna, och vi ser fram emot att se effekterna av dessa många nya projekt för skogsnäringen i den närmaste framtiden. Skogsstiftelsens mål är att bygga en framgångsrik framtid för skogsnäringen,” sammanfattar Jumppanen.
Sex punkter från höstens bidragsbeslut:
1. Utveckling av övervakningen av skogsnaturens biodiversitet
I det forskningsprojekt som leds av Naturresursinstitutet produceras ny information om skogarnas biodiversitet. Projektet syftar till att hitta variabler och indikatorarter vars mätningar i samband med den nationella skogsinventeringen (VMI) kan användas för att bedöma både biodiversitet och effekterna av naturskyddsåtgärder på biodiversiteten. De nya mätmetoder som utvecklas i projektet förväntas stödja både myndighetsövervakning och ansvarig rapportering av skogsbranschens aktörer. Forskargruppen inkluderar även Jyväskylä universitet. Beviljat bidrag: 300 000 euro.
2. Forskningsprojektet Framtidens skogar
Forskningsprojektet ”Framtidens skogar” av Naturresursinstitutet samlar information om klimatförändringens inverkan på nordliga skogar och deras naturliga anpassningsförmåga till förändringar. Projektet undersöker förutsättningarna för att såväl inhemska som nya trädslag ska kunna frodas i ett förändrat klimat. Effekterna studeras regionalt utifrån skogarnas livskraft, virkesproduktion, koldioxidbindning, ekonomi och biodiversitet. Projektet kommer att tillsammans med branschaktörer skapa en vägkarta för framtidens skogar och trädslag. Beviljat bidrag: 150 000 euro.
3. Tyst ”skydd” inom finskt skogsbruk – forskning
Forskningsprojektet av PTT genererar information om så kallat tyst skydd, där skogsägare frivilligt lämnar delar av sina skogar utanför virkesproduktionen. Projektet undersöker hur mycket privatägda skogar som lämnas utanför virkesproduktionen samt orsakerna bakom denna tysta skydd. Projektet grundar sig på en enkätstudie riktad till skogsägare, genomförd som telefonintervjuer. Projektet bidrar till en ökad förståelse för hur skogsägares värderingar och mål påverkar de privata skogstillgångarna, virkesmarknaden och skogarnas naturvärden. Beviljat bidrag: 89 000 euro.
4. Metsä TET
Det andra året av stiftelsens finansiering av projektet Metsä TET startar och syftar till att göra Metsä TET-modellen till en nationellt etablerad del av arbetslivsorienteringen inom skogsbranschen. Projektet syftar till att öka ungdomars kännedom om karriärmöjligheter inom skogsbranschen och stärka dialogen mellan ungdomar och skogsbranschens aktörer. Ungdomar bekantar sig med skogsbranschen via livesända evenemang för högstadier, TET.fi-portalen samt genom Metsä TET-perioder. Beviljat bidrag: 60 000 euro.
5. #puunjälki
Kommunikationsprojektet #puunjälki inom träproduktindustrin sprider information om koldioxidavtryck och -handavtryck inom byggande och träprodukter. Målet är att förklara och popularisera befintlig, komplex information om hållbar skogsanvändning och träprodukters positiva inverkan. Projektet tar i förväg hänsyn till de klimatkrav som träder i kraft i samband med byggnadslagen i början av 2026. Beviljat bidrag: 60 000 euro.
6. New Wood till Bryssel
Utställningen New Wood, organiserad av projektet Uusi puu, kommer våren 2025 att presentera nya träbaserade produktinnovationer för EU-beslutsfattare vid EU-kommissionens huvudkontor i Bryssel. Utställningens invigning organiseras i samarbete med Finlands ständiga representation. Projektet medfinansieras även av Jord- och skogsbruksministeriet. Beviljat bidrag: 9 000 euro.
Se också listan över alla bidrag som beviljades under höstens ansökningsomgång. BILAGA PDF Beviljningslista
Finlands Skogsstiftelse finansieras huvudsakligen genom donationer. Vid en virkesförsäljning har skogsägaren möjlighet att göra en frivillig donation till Skogsstiftelsen, den så kallade skogsstiftelseavgiften. Om skogsägaren väljer att donera, förbinder sig även köparen av virket att betala samma belopp till stiftelsen. Under de senaste åren har en donation till Skogsstiftelsen gjorts i ungefär var tredje virkesförsäljning.
Mer information:
Martta Fredrikson, verkställande direktör
+358 40 687 1686, martta.fredrikson@metsasaatio.fi
Finlands Skogsstiftelse är en allmännyttig bidragsstiftelse, vars syfte är att stödja en livskraftig skogsnäring som ett samarbete mellan skogsägare, virkesköpare och andra aktörer inom skogssektorn. Skogsstiftelsen ger varje år bidrag till projekt för barn och unga, forskning, påverkanskommunikation och skogsnaturen. Skogsstiftelsen har tillstånd för penninginsamling (RA/2023/1002).