Suomen Metsäsäätiön apurahapotti ensi kertaa yli kahden miljoonan euron – katso lista myönnetyistä apurahoista
12.11.2024
Suomen Metsäsäätiön hallitus myönsi apurahoja lokakuun kokouksessaan 1,5 miljoonaa euroa metsäelinkeinon edistämistä tukeviin hankkeisiin. Päätösten myötä Metsäsäätiön koko vuoden myönnettyjen apurahojen määrä ylittää 2 miljoonaa euroa. Syksyn apurahoja myönnettiin muun muassa monimuotoisuusindikaattorien luomiseen ja metsien ilmastoresilienssin tutkimukseen sekä valtakunnallisiin koululaisten metsäkasvatushankkeisiin. Rahoitusta sai myös vaikuttajaviestinnän hankkeet sekä kotimaassa että Brysselissä.
Suomen Metsäsäätiön hallitus myönsi vuoden toisella hakukierroksella lokakuussa apurahoja 15 hankkeelle yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Metsäsäätiö myöntää isoja apurahoja kaksi kertaa vuodessa ja lisäksi läpi vuoden niin sanottuja pieniä, alle 5 000 euron apurahoja muun muassa koululaisten metsäretkien kuljetuksiin. Kuluvan vuoden myönnettyjen apurahojen kokonaissumma ylittää kaksi miljoonaa euroa ensimmäistä kertaa säätiön historian aikana.
Metsäluonnon monimuotoisuuden seuranta osaksi valtakunnan metsien inventointia
Syksyn hakukierroksen suurin yksittäinen apuraha, 300 000 euroa, myönnettiin Luonnonvarakeskuksen tutkimushankkeelle, jossa kehitetään metsäluonnon monimuotoisuuden seurantaa.
”Metsäluonnon monimuotoisuuden seurannan kehittäminen on elinehto metsäalalle, ja tämä hanke vastaa yhtä lailla viranomaistietotarpeisiin kuin metsätoimijoiden vastuullisuusraportoinnin ja -seurannan tarpeisiin”, kommentoi Suomen Metsäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Jumppanen.
”Haluamme myös määrittää tutkimustiedon kautta ilmastoresilienssioptimin Suomen metsille Luonnonvarakeskuksen Tulevaisuuden metsät 2100 tutkimushankkeen kautta”, Jumppanen lisää.
Lasten ja nuorten hankkeille eniten apurahoja syksyn hakukierroksella
Lokakuun lopulla myönnetyistä apurahoista 42 % suunnattiin lasten ja nuorten metsäkasvatushankkeisiin, 35 % tutkimushankkeisiin ja 17 % vaikuttajaviestinnän hankkeisiin.
”Lasten ja nuorten hankkeet kuuluvat Metsäsäätiön apurahatoiminnan ytimeen. Metsäsäätiö haluaa tarjota mahdollisimman monelle koululaiselle mahdollisuuden innostua metsästä ja metsien käytöstä”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.
Metsäsäätiö myönsi apurahaa muun muassa valtakunnallisen työelämään tutustumisen TET.fi-palvelun Metsä-tettiin, 4H-järjestön koululaisten metsäpäivien järjestämiseen sekä Suomen Metsäyhdistyksen kouluyhteistyöhön, esimerkiksi yläkoululaisten Metsävisaan.
Metsäsäätiön rahoittamat hankkeet edistävät koko toimialaa valtakunnallisesti.
”Strategiset valintamme ovat tuoneet meille entistäkin laadukkaampia hakemuksia ja jäämme innostuneina odottamaan näiden monien uusien hankkeiden vaikutuksia metsäelinkeinoon lähitulevaisuudessa. Metsäsäätiön tavoitteena on rakentaa metsäelinkeinon menestyksekästä tulevaisuutta”, summaa Jumppanen.
Kuusi nostoa syksyn apurahapäätöksistä:
1. Metsäluonnon biodiversiteetin seurantaa kehitetään
Luonnonvarakeskuksen johtamassa tutkimushankkeessa tuotetaan uutta seurantatietoa metsien monimuotoisuudesta. Hanke pyrkii löytämään muuttujia ja indikaattorilajeja, joiden mittaamisella valtakunnan metsien inventoinnin (VMI) yhteydessä pystytään arvioimaan sekä monimuotoisuutta että luonnonhoitotoimien vaikutusta monimuotoisuuteen. Hankkeessa kehitettyjen uusien mittausten odotetaan tukevan sekä viranomaisseurantaa että metsäalan toimijoiden vastuullisuusraportointia. Tutkimusryhmään kuuluu myös Jyväskylän yliopisto.
Myönnetty apuraha 300 000 euroa.
2. Tulevaisuuden metsät -tutkimushanke
Luonnonvarakeskuksen tutkimushanke ”Tulevaisuuden metsät” koostaa tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista pohjoisiin metsiin ja niiden luontaisesta sopeutumiskyvystä muutoksiin. Tutkimuksessa selvitetään sekä luontaisten että uusien puulajien menestymisen edellytyksiä muuttuvassa ilmastossa. Vaikutuksia tarkastellaan alueittain metsien elinvoimaisuuden, puuntuotannon, hiilensidonnan, talouden ja monimuotoisuuden näkökulmista. Hanke laatii tiekartan tulevaisuuden metsistä ja puulajikirjosta yhdessä alan toimijoiden kanssa.
Myönnetty apuraha 150 000 euroa.
3. Hiljainen ”suojelu” Suomen metsätaloudessa -tutkimus
Pellervon taloustutkimuksen tutkimushanke tuottaa tietoa niin sanotusta hiljaisesta suojelusta, jossa metsänomistaja jättää metsiään omaehtoisesti puuntuotannon ulkopuolelle. Tutkimus tuottaa tietoa sekä yksityismetsien puuntuotannon ulkopuolella olevien metsien määrästä että hiljaiseen suojeluun johtaneista syistä. Tutkimus perustuu metsänomistajakyselyyn, joka toteutetaan puhelinhaastatteluina. Hanke lisää ymmärrystä metsänomistajien arvojen ja tavoitteiden vaikutuksista Suomen yksityismetsien metsävaroihin, puumarkkinoihin sekä metsien luontoarvoihin.
Myönnetty apuraha 89 000 euroa.
4. Metsä TET
Lasten ja nuorten säätiön Metsä TET -hankkeessa käynnistyy Metsäsäätiön rahoituksen toinen vuosi, jonka aikana vakiinnutetaan Metsä TET -malli osaksi metsäalan työelämään tutustumista valtakunnallisesti. Hankkeen on tarkoitus parantaa nuorten tietoja metsäalan uramahdollisuuksista ja vahvistaa nuorten ja metsäalan toimijoiden vuoropuhelua. Nuoret tutustuvat metsäalaan yläkouluihin striimattavissa tapahtumissa, TET.fi-palvelussa sekä Metsä TET -jaksoilla.
Myönnetty apuraha 60 000 euroa.
5. #puunjälki
Puutuoteteollisuuden viestintähanke #puunjälki tuo tietoa hiilijalanjäljestä ja -kädenjäljestä rakentamisessa ja puutuotteissa. Olemassa olevaa ja vaikeaselkoista tietoa on tarkoitus tuottaa kansantajuisempaan muotoon ja kertoa metsien kestävästä käytöstä ja puutuotteiden positiivisesta vaikutuksesta. Hanke ennakoi vuoden 2026 alusta rakentamislakiin liittyvän ilmastoselvitysasetuksen voimaantuloa.
Myönnetty apuraha 60 000 euroa.
6. New Wood Brysseliin
Uusi puu -hankkeen toteuttama New Wood -näyttely esittelee keväällä 2025 EU-komission päätoimipisteessä Brysselissä uusia puupohjaisia tuoteinnovaatioita EU-päättäjille. Näyttelyn avajaiset järjestetään yhdessä Suomen pysyvän edustuston kanssa. Hanketta osarahoittaa myös maa- ja metsätalousministeriö.
Myönnetty apuraha 9 000 euroa.
Tutustu myös listaan kaikista syksyn hakukierroksen apurahoista.
Metsäsäätiö toimii pääosin lahjoitusvaroin. Puukauppojen yhteydessä metsänomistajalla on mahdollisuus tehdä vapaaehtoinen lahjoitus Metsäsäätiölle, niin sanottu metsäsäätiömaksu. Metsänomistajan päättäessä lahjoittaa, myös puuta ostava taho on sitoutunut maksamaan saman summan säätiölle. Viime vuosina noin joka kolmannessa puukaupassa on tehty lahjoitus Metsäsäätiölle.
Lisätietoja:
Martta Fredrikson, toimitusjohtaja
+358 40 687 1686, martta.fredrikson@metsasaatio.fi
Suomen Metsäsäätiö on yleishyödyllinen apurahasäätiö, jonka tarkoitus on tukea metsänomistajien, puunostajien ja muiden metsäalan toimijoiden yhteistyötahona metsäelinkeinon elinvoimaisuutta. Metsäsäätiö jakaa vuosittain apurahoja lasten ja nuorten, tutkimuksen, päättäjäviestinnän sekä metsäluonnon hankkeisiin. Metsäsäätiö toimii pääosin lahjoitusvaroin (RA/2023/1002).