Vaikuttajaviestintä
Metsäsäätiö tarjoaa metsätietoa eri alojen päättäjille ja vaikuttajille rahoittamalla muun muassa koulutusta ja viestintähankkeita. Tavoitteena on tuoda metsäelinkeino ja sen mahdollisuudet tutuksi vaikuttajille.
Päättäjien metsäakatemia
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 140 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "Päättäjien Metsäakatemian toiminta 2025". Apuraha myönnettiin lokakuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Päättäjien Metsäakatemia on yhteiskunnan päättäjille ja vaikuttajille suunnattu kurssi- ja keskustelufoorumi sekä kurssin käyneiden muodostama päättäjäverkosto. Metsäakatemian toiminta rakentaa dialogia metsistä, välittää ajankohtaista, tutkittuun tietoon perustuvaa ja monipuolista tietoa metsistä ja niiden kestävästä käytöstä, puuhun perustuvista tuotteista ja osaamisesta sekä näihin liittyvistä mahdollisuuksista. Dialogin tavoitteena on tukea metsien käytön yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä sekä tuoda esiin metsään perustuvien elinkeinojen ajankohtaisia kysymyksiä ja julkisessa keskustelussa näkyviä teemoja.
Lisää hankkeen nettisivuilla: Päättäjien Metsäakatemian kotisivut
#puunjälki
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Puutuoteteollisuus ry:lle myönnettiin 60 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "#puunjälki". Apuraha myönnettiin lokakuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Puutuoteteollisuuden viestintähanke #puunjälki tuo tietoa hiilijalanjäljestä ja -kädenjäljestä rakentamisessa ja puutuotteissa. Olemassa olevaa ja vaikeaselkoista tietoa on tarkoitus tuottaa kansantajuisempaan muotoon ja kertoa metsien kestävästä käytöstä ja puutuotteiden positiivisesta vaikutuksesta. Hanke ennakoi vuoden 2026 alusta rakentamislakiin liittyvän ilmastoselvitysasetuksen voimaantuloa.
Uusi Puu esittelee puupohjaisia innovaatioita
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Metsäviestintä Oy:lle myönnettiin 30 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "Uusi Puu". Apuraha myönnettiin lokakuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Uusi puu -hanke edistää puupohjaisten tuotteiden käyttöä lisäämällä ymmärrystä puun käyttöön perustavasta bio- ja kiertotaloudesta. Hankkeessa ei toteuteta tuotemarkkinointia. Uusi puu -hankkeen pääkohderyhmä ovat yhteiskunnalliset vaikuttajat ja päätöksentekijät. Hanke esittelee konkreettisia esimerkkejä olemassa olevista puupohjaisista tuotteista ja lähitulevaisuuden kestävistä ratkaisuista. Konkreettisten esimerkkien avulla tuodaan esiin puupohjaisten ratkaisujen yhteiskunnallinen merkitys kestävän kehityksen, talouden ja työllisyyden sekä hyvinvoinnin tukemisessa ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://www.uusipuu.fi/
Foresti.fi -verkkolehti
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 22 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "Metsäalan kansainvälinen verkkolehti Forest.fi". Apuraha myönnettiin lokakuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Forest.fi on metsäalan yhteinen verkkolehti, joka julkaisee ajankohtaista ja luotettavaa tietoa metsien ja puun käytöstä: uutisia, graafeja, tausta-artikkeleita, metsäalan sanastoa. Lehden pääkohderyhmät ovat metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan päättäjät ja vaikuttajat metsäsektorille tärkeissä maissa ja organisaatioissa, erityisesti Euroopan Unionissa.
Julkaisu tukee Suomen metsäalan yhteistä kansainvälistä ja kotimaista vaikuttajaviestintää. Englanniksi se on metsäalan ainoa yhteinen kanava muualle Eurooppaan, jonne sitä markkinoidaan nimellä Forest News. Se toimii merkittävänä lähteenä myös suomeksi päättäjille sekä muun muassa medialle ja metsäalan asiantuntijoille.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://forest.fi/fi/
New Wood -näyttely Euroopan komissiossa 2025
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 9 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "New Wood -näyttely Euroopan komissiossa 2025 ja näyttelyn viestintä". Apuraha myönnettiin lokakuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Uusi puu -hankkeen toteuttama New Wood -näyttely esittelee keväällä 2025 EU-komission päätoimipisteessä Brysselissä uusia puupohjaisia tuoteinnovaatioita EU-päättäjille. Näyttelyn avajaiset järjestetään yhdessä Suomen pysyvän edustuston kanssa. Hanketta osarahoittaa myös maa- ja metsätalousministeriö.
Metsäalan EU-akatemia-pilottikoulutus
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
TTS Työtehoseuralle myönnettiin 73 200 euroa hankkeelle: "Metsäalan EU-akatemia-pilottikoulutus". Apuraha myönnettiin kesäkuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Metsäalan EU-akatemia -pilottikoulutuksella lisätään EU-asioiden parissa nyt ja tulevaisuudessa työskentelevien osaamistasoa EU:n päätöksenteosta, politiikasta vaikuttamisesta. EU-osaamisen lisääminen turvaa osaltaan suomalaisen metsäsektorin menestystä myös tulevaisuudessa, sillä vaikka EU:lla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa, sen ympäristö-, ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteet vaikuttavat moninaisesti metsien käyttöön.
Vuoden 2025 aikana järjestetään kaksi samansisältöistä kurssia. Kolmen varsinaisen kurssipäivän ja vierailujen aikana perehdytään valtakunnan johtavien asiantuntijoiden johdolla muun muassa EU-päätöksenteon perusteisiin, kotimaan kannanmuodostukseen, vaikuttamiseen, viestintään ja verkostoissa toimimiseen. Ensimmäinen kurssi järjestetään huhti-toukokuussa 2025, 10.-11.4.2025 ja 8.5.2025, Helsingissä. Osallistujiksi toivotetaan tervetulleiksi metsäsektorin eri osa-alueilta tulevat henkilöt. Kurssi sisältää mm. asiantuntijapuheenvuoroja, kiinnostavia keskusteluja, harjoitustehtäviä sekä verkostoitumista osallistujien kesken sekä opintomatka Brysseliin marraskuussa 2025. Voit tutustua akatemian esitteeseen alla ja ilmoittautua mukaan tästä.
Koulutuksen käytännön järjestelyistä vastaa TTS Työtehoseura yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoja antaa Työtehoseurassa Henna Hurttala, henna.hurttala@tts.fi, 050 329 7498
Kansainvälinen metsäviestintä
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 35 000 euroa kansainväliselle viestintähankkeelle: "Metsien ja puunkäytön viestintäkampanjat ja kansainväliset mediasuhteet". Apuraha myönnettiin joulukuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
- Metsäyhdistys tuotti YK:n Kansainvälisen metsien päivän (21.3.2024) videospotin yhteistyössä FAO:n kanssa neljännen kerran. 2024 teema on ”Metsät ja innovaatiot”. Suomen osaaminen lopputuotteissa ja metsien käsittelyssä muodostaa spotin pääosan. Spotti sai globaaleilla uutiskanavilla miljardiyleisön.
- Maailmanlaajuinen Grow the Solution - viestintäkampanja siirtyy toteutusvaiheeseen. Kampanjan julkistus tapahtui maailman poliittiset päätöksentekijät ja vaikuttajat kokoavassa YK:n metsäfoorumissa toukokuussa 2024. Julkistuksen tueksi Suomen Metsäyhdistyksen johtama Forest Communicators Network ja kv. yhteistyökumppanit työstävät myös laajaa metsä/puuinnovaationäyttelyä kansainvälisiin suurtapahtumiin. .
- Muu kansainvälinen yhteistyö, päättäjiin vaikuttaminen globaalilla ja EU-tasolla eri viestintäverkostoissa ja -työryhmissä.
Metsäinnovaatiot -näyttelyn suunnittelu ja toteutus osana Experience Finlandia -näyttelyä
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Metsäviestintä Oy:lle myönnettiin 70 000 euroa viestintähankkeelle: "Metsäinnovaatiot -näyttelyn suunnittelu ja toteutus osana Experience Finlandia -näyttelyä". Apuraha myönnettiin elokuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa Metsäinnovaatiot (Forest Innovations) -näyttely osana Finlandia-talon uutta Experience Finlandia -näyttelykonseptia ja siihen sijoittuvaa Metsägalleriaa (Forest Gallery).
Metsäinnovaatiot -näyttely esittelee vierailijoille tapoja, joilla opimme luonnon viisaudesta suunnitellaksemme ja luodaksemme uusia, kestäviä tuotteita. Näyttely esittelee puukuitupohjaisten materiaalien, nanoselluloosan sovellusten ja metsämikrobien käytön kautta sitä innovatiivista työtä, jota Suomessa teemme suojellaksemme ja säilyttääksemme luonnonvarojamme. Näyttely inspiroi vierailijoita pohtimaan tapoja, joilla he voivat osallistua suojellakseen ja säilyttääkseen luonnonvarojamme.
Uusi puu -hankkeella on valmiit verkostot puupohjaisia materiaaleja ja tuotteita valmistaviin yrityksiin sekä pitkäaikaista kokemusta näyttelytoiminnasta. Uusi puu -hankkeella on myös mahdollisuus auttaa jatkossa Finlandia-taloa päivittämään Experience Finlandia -näyttelyä. Yhteistyön tavoitteena on auttaa arkkitehtitoimistoa löytämään näyttelyyn sopivimmat näyttelytuotteet sekä luomaan ja päivittämään ratkaisukuvauksia sekä niitä tukevaa informaatiota ja teknologiaa.
Viestintä suomalaisista kestävän metsänhoidon ratkaisuista kansainväliselle tutkijayhteisölle ja vaikuttajille
PÄÄTTYNYT HANKE / SÄÄTIÖN RAHOITUS PÄÄTTYNYT
Luonnonvarakeskukselle myönnettiin 12 000 euroa hankkeelle: "Viestintä suomalaisista kestävän metsänhoidon ratkaisuista kansainväliselle tutkijayhteisölle ja vaikuttajille". Apuraha myönnettiin kesäkuussa 2022.
Apurahahanke tiivistetysti:
Hankkeessa toteutetaan kansainväliselle metsäalan asiantuntija- ja vaikuttajaryhmälle suunnattu tapahtuma, IBFRA2023. Metsäsäätiön apurahaa haetaan International Boreal Borest Research Association (IBFRA) järjestön 20:nnen tieteellisen kokouksen järjestämiseen sekä suomalaisen metsänhoidon ja kestävän puuntuotannon mahdollisuuksien ja haasteiden esittelyyn osallistujille. Suomalaiset puuta jalostavat yritykset ja metsäalan organisaatiot kutsutaan tilaisuuteen mukaan ja heille järjestetään mahdollisuus esitellä tuotteitaan ja toimintaansa (mm. metsänhoitoa, puunhankintaa ja sen vastuullisuutta) tilaisuuden näyttelyosastolla.
Tapahtuma toteutetaan Helsingissä 28.-31.8.2023 Pikku-Finlandiassa. Konferenssissa käsitellään ilmastonmuutokseen sopeutumiskykyistä ja kestävää metsätaloutta. Konferenssille on valittu neljä pääteemaa, jotka liittyvät päätöstukijärjestelmiin ja kestävän metsätalouden ratkaisuihin, ekosysteemiprosessien ymmärtämiseen, datan hyödyntämiseen sekä pelillistämiseen ja uusiin teknologioihin. Konferenssin aihepiireistä tiedotetaan sekä suomalaiselle että kansainväliselle medialle tekemällä
lehdistötiedotteita, kutsumalla mediaa science-policy-sessioon ja retkille.