Ansökningar till styrelsen

Finlands Skogsstiftelses ansökningstiden för stora understöd är 1.4.–10.5.2025.

Stiftelsens styrelse beslutar om understöd som är över 5 000 euro. Stora understöd beviljas två gånger per år. I vårens ansökningsomgång prioriteras vetenskap och forskning samt projekt relaterade till skogsnaturen. I höstens ansökningsomgång prioriteras projekt för barn och unga samt projekt relaterade till beslutsfattarkommunikation. I båda ansökningsomgångarna tas även andra ansökningar emot.

 

DIREKTIV FÖR ANSÖKAN OM STORA UNDERSTÖD

  1. Kontrollera först att det projekt du planera att söka om understöd för uppfyller Finlands Skogsstiftelse mål. HÄR kan du läsa mera om stiftelsens mål och bakgrund.  
  2. Fundera över om projektets tema stämmer överens med stiftelsens tema för den här ansökningsomgången.  
  3. Skriv din bidragsansökan. Du kan skicka in ansökan på finska, svenska eller engelska. Ansökan görs via Skogsstiftelsens bidragssystem. Förbered dig på att besvara åtminstone följande frågor:
  • basuppgifter om den projektsökande
  • allmän beskrivning av projektet
  • projektets mål i förhållande till Skogsstiftelsens mål
  • tidtabell för projektet
  • belopp och budget för det ansökta bidraget
  • projektets kommunikationsplan
  • självutvärdering av nyttan av projektet
  1. Bekanta dig med reglerna för NÄRSTÅENDEKRETS och uppge eventuella bindningar.
  2. Bekanta dig med FINANSIERINGSVILLKOREN och uppge eventuella bindningar.
  3. Kom ihåg att skicka in ansökan via bidragssystemet senast sista ansökningsdagen.  
  4. Skogsstiftelsens styrelse kommer att fatta beslut om ansökningarna vid det möte som hålls den 18 juni 2024. Efter det kommer de som ansökt om bidrag att informeras om resultatet, senast inom en vecka.

TILL BIDRAGSSYSTEMET.

 

SPECIFIKATIONER AV BIDRAGTEMAT 

I ansökningen om bidrag våren 2025 betonas vetenskaps- och forskningsprojekt samt skogsnaturprojekt. 

Vetenskap, forskning och projekt som stöder dem  

Skogsstiftelsen önskar särskilt främja forskning inom följande teman: 

  • förutseende av skogsnäringens framtid och internationell konkurrenskraft 
  • ekologisk hållbarhet inom skogsbruk och virkesanskaffning, inklusive jord- och vattenteman 
  • skogsbruk på torvmarker 
  • skogsägande och framtidens incitamentssystem för skogsbruket 
  • träbyggande och främjande av det. 

Skogsstiftelsen vill också främja implementering av forskningsdata och vetenskaplig kommunikation om skogsnäringen. Skogsstiftelsen uppmuntrar forskare att ansöka om bidrag för ovan nämnda teman eller i övrigt med anknytning till skogsnäringen. 

Skogsnaturprojekt för mångfald och klimatet  

Finlands Skogsstiftelse hoppas på ansökningar om bidrag för projekt som främjar skogsnaturens mångfald, skogsnaturens bättre anpassning till klimatförändringarna eller på annat sätt klimatarbete i anslutning till skogar. Projekten kan till exempel gälla restaurering av solexponerade sluttningar eller lundar, restaurering av bäckar eller genomförande av brandkontinuum. 

Skogsnaturprojekten är en del av Skogsstiftelsens nya strategi och projekten pilottestades förra året. Mer information om de tre finansierade pilotprojekten finns på websidan. Målet är att även i denna finansieringsansökan hitta skogsnaturprojekt från olika delar av Finland som ska finansieras. 

Det är bra att det i projektet ingår en kartläggning av utgångsläget och en uppföljning av projektets resultat och effekter. En noggrann projektplan uppskattas. Det är en fördel om flera aktörer samarbetar i projektet. På så sätt vill Skogsstiftelsen uppmuntra olika aktörer att samarbeta för mångfaldens och klimatets bästa. Projektet kan också ha andra finansiärer, men det är inte nödvändigt. 

 Ansökningarna skickas via stipendiesystemet  

Ansökningen är nu öppen och ansökningen stängs den 10 maj kl. 23.59. Finlands Skogsstiftelses styrelse fattar beslut om ansökningarna den 16 juni, varefter de stipendiesökande informeras om resultaten så snart som möjligt, senast inom en vecka. Alla ansökningar om stipendier ska lämnas in till Skogsstiftelsen via det elektroniska stipendiesystemet. Ansök om stipendium här

Lycka till med bidragsansökan!

 Vänligen observera följande: 

  • Skogsstiftelsen finansierar allmännyttiga projekt. 
  • Inget enskilt företag eller enskild markägare kan få direkt ekonomisk nytta av stipendieverksamheten. Således lämpar sig till exempel gödslings- eller beskogningsprojekt för skogsnaturprojekt i princip inte för projektansökan. 
  • Skogsstiftelsen bedriver inte affärsverksamhet eller produktutveckling eller marknadsföring för ett enskilt företag.